Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SUOSITTELEMME

Fascian kireys monen vaivan taustalla

Seittimäisen laajan fascia verkoston häiriö voi aiheuttaa särkyjä, kolotuksia, kireyksiä ja jopa kovia kipuja ja virtsankarkailua.

Fascia käsittelyjä Terveyskeitaassa tekee:

Jarmo Kaarijärvi / 0400 464 681

jarmo (a) terveyskeidas.fi

Fascia käsittely - Lihastoimintaketjut ja triggerpisteet

Fasciasta puhutaan paljon erilaisten kuntoutusmenetelmien yhteydessä. Ja toki aihe onkin erittäin mielenkiintoinen sen vaikuttavuuden kannalta moniin vaivoihimme. Fasciakäsittelyssä on käytössä kaksi päätyyppiä; linjakeskeinen ja pistekeskeinen. Parhaimman hoitotuloksen saa, kun käyttää kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivia erilaisia fasciakäsittelytekniikoita.

 • Fascia muodostuu erilaisista soluista ja säikeistä sidekudosrakenteeksi sisältäen kollageenia, elastiinia, retikuliinia sekä solun ulkoista väliainetta. Luissa, rustoissa ja nivelissä faskia on paksuinta. Sidekudosrakenteita ja toiminnallisia sidekudosketjuja on kaikkialla kehossamme yhdistäen, rajaten, stabiloiden luut, lihakset, hermot, verisuonet ja elimet. Osa ketjuista kulkee vinottain kehon toiselta puolelta toiselle tai kiertää kehoa spiraalinomaisesti. Fascia yhdistää koko kehoa loputtomana ”hämähäkin verkostona”. Rajoittunut tila jossakin kohdassa vaikuttaa koko verkkoon aiheuttaen jännityksiä useissa rakenteissa. Fasciaverkko peittää lihaksia ja jokaista lihassolua sekä lihassolukimppua. Fascia vaikuttaa koko kehon toimintoihin.
 • Fasciat jaetaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Fasciat ovat hyvin hermotettuja, jolloin ne aistivat helposti myös kivun. Pinnallinen fascia toimii ulkoärsykkeiden vastaanottajana ja mekaanisena vaimentimena sekä auttaa ihon liukumista syvän fascian päällä.
 • Syvä fascia on yhteydessä jänteisiin, luukalvoon sekä nivelsiteisiin. Se aistii pinnallista faskiaa vielä paremmin mm. kivun. Aistimukset ovat tehokkaampia kuin silmän ja korvan aistimukset yhteensä. Auttavat aistimaan ja koordinoimaan hyvin liikettä.
 • Myofaskiat ovat pitkiä lihasten ja faskioiden ketjuja, joita kulkee eri kerroksissa lomittain ja ne välittävät voimaa tasaisesti kehoon. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy esim. arpikudoksen, trauman, asentovirheen, vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voiman tuotto selvästi heikentyä. Liikerajoitus ilmenee kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Esimerkkinä: jalkaterän liikerajotteisuus, jolloin nilkan sisäkierto heikkenee. Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.

Faskioiden liukuminen toistensa suhteen on riippuvainen hyaluronihaposta, jota on kollageenikerrosten, faskian ja lihasten välissä. Käsittelyllä, joka aiheuttaa lämpöä, saadaan hyalyronihappo imemään itseensä lisää nestettä toimiakseen normaalisti, jolloin liukuminen lisääntyy. Kosteutus poistaa jännitystä sidekudoksessa ja korjaa verkoston kautta liikerajoitetta ko. faskiaketjun alueella. Faskiaketjujen ollessa tasapainossa, sidekudoksissa ei ole kipuja eikä jännitteitäkään.

Perinteisessä hieronnassa hierotaan vain lihas. Lihas kyllä rentoutuu, mutta faskia jää jännittyneeksi. Tuolloin myös virheasento palautuu nopeasti takaisin, joka aiheuttaa mm. ryhtivikoja ja vähitellen monenlaisia kehon toimintahäiriöitä.

Faskiakireydet  näkyvät virheasennoissa ja liikeradoissa sekä tuntuvat kiristyksinä, kipuina ja puutumisina.

 • Faskiakäsittelyyn tullessaan asiakkaalle tehdään ensin alkuhaastattelu
 • Kysellään sen hetkiset kivut, vammahistoria, perintötekijät, liikuntaharrastukset, työ, sairaudet, ym.
 • Seuraavaksi tehdään tapauksen vaatimat liiketestit ja seurataan mahdollisia toimintahäiriöitä.
 • Palpoimalla tunnustellaan lihaskalvorakenteita ja etsitään kipupisteet.

Kun kivun aiheuttaja on löytynyt, aloitetaan käsittely käyttämällä tilanteeseen sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita, osittain linja- ja pistekäsittelyä. Käsittelyn johdosta sidekudoksen hyaluronihappo sitoo nestettä ja liukkaus palautuu. Tällöin lihasten ja nivelten liikkuvuushäiriö korjautuu ja voimantuotto palautuu tai jopa paranee entisestään.

Asiakkaan vaiva helpottuu normaalisti heti. Käsittelyarkuutta voi ilmetä 1-2 vrk, joka kuuluu asiaan ja on ns. hyvää kipua. Käsittely uusitaan tarvittaessa.

Fasciahoitajat Terveyskeitaalla

 • Jarmo Kaarijärvi  /  0400 464 681  /  jarmo (a) terveyskeidas.fi

Ajanvaraukset ja kyselyt puhelimitse, tekstiviestitse tai sähköpostilla. Asiakastyöstä johtuen nopeiten tavoittaa tekstiviestillä.

Hinnat:

 • Fasciahoito 90 min     75€
 • Fasciahoito 120 min   90€