Faskia käsittely

Lihastoimintaketjut, trigger hieronta ja vagushermon kuntoutus

 

Fasciasta puhutaan paljon erilaisten kuntoutusmenetelmien yhteydessä. Ja aihe onkin mielenkiintoinen sen vaikuttavuuden kannalta moniin vaivoihimme. Fasciakäsittelyssä on käytössä kaksi päätyyppiä; linjakeskeinen ja pistekeskeinen. Parhaimman hoitotuloksen saa, kun käytetään yksilöllisesti asiakkaan tilanteeseen parhaiten sopivia fasciateknisiä lähestymistapoja.

 

FASCIA HOIDON ETENEMINEN

Faskiakäsittelyyn tullessaan asiakkaalle tehdään ensin alkuhaastattelu. Käydään läpi sen hetkiset kivut, vaivat, vammahistoria, perintötekijät, liikuntaharrastukset, työ, sairaudet.

Keskustellaan hoidon tarpeesta ja mahdollisista vaivoista käyntännön tasolla ja tehdään tapauksen vaatimat liiketestit. Seurataan mahdollisia toimintahäiriöitä.

Hoito tilanne alkaa tunnustelemalla lihaskalvorakenteet ja pintafascia, ja etsimällä mahdolliset kipupisteet.

Kun kivun aiheuttaja on löytynyt, aloitetaan käsittely käyttämällä tilanteeseen sopivia erilaisia faskiakäsittelytekniikoita, joita ovat linja- ja pistekäsittelytekniikat. Käsittelyn johdosta sidekudoksen hyaluronihappo sitoo nestettä jolloin sidekudoksen jumissa oleva liikkuvuus paranee ja palautuu. Tällöin lihasten ja nivelten liikkuvuushäiriö alkaa korjautumaan ja voimantuotto palautumaan.

 

VAGUS KUNTOUTUKSEN ETENEMINEN

Fascia menetelmin kuntoutetaan myös vagus hermon toimintaa. Vagus eli kiertäjähermo on mukana kehon monissa kriittisissä toiminnoissa. Hermoa sekä hermoston vagaalitonusta hoitamalla voidaan edesauttaa hyvinvointia erilaisissa vaivoissa, kuten:

 • Krooniset kiputilat (fibromyalgia, reumaattiset sairaudet, autoimmuuni ongelmat)
 • Krooniset jännitystilat (lihaskireydet, selkä- ja niskakivut,  migreeni, purentalihasten ongelmat)
 • Ruuansulatuksen ja suoliston toiminnan häiriöt (ummetus, ripuli, närästys, ravinnon imeytyminen)
 • Sydämen ja keuhkojen ongelmat (astma, hengenahdistus, verenpaine, hengitys)
 • Immuunijärjestelmän ongelmat (usein toistuvat flunssat)
 • Emotionaaliset ongelmat (masennus, alakulo, kiukku, ahdistus, pelkotilat, univaikeudet)
 • Jaksamisen ongelmat (nopea väsyminen, jatkuva väsymys)
 • Stressin hoito ja tasapainottaminen

Hoito tapahtuu kevyin fasciamenetelmin. Läpikäydään hermon kulkureitit sekä hoidetaan löytyvät triggerpisteet.

Hoito on rentouttava ja kivuton, toki mahdollisesti löytyvät triggerpisteet ovat usein arkoja.

Vagus hermon kuntoutusta voidaan tehdä itsenäisenä hoitona tai yhdistettynä muun hoidon yhteydessä tehtäväksi. Sopii hyvin niin laajempaan fascia hoidon yhteyteen tai vaikkapa vyöhyketerapian osana tehtäväksi hoidoksi.

Faskia hoidot Terveyskeitaalla

 

Jarmo Kaarijärvi  /  0400 464 681  /  jarmo (a) terveyskeidas.fi

 • Ajanvaraukset ja kyselyt puhelimitse, tekstiviestitse tai sähköpostilla. Asiakastyöstä johtuen nopeiten tavoittaa tekstiviestillä.

 

Hinnat (sis.alv24%):

 • Trigger-hieronta, 60 min                                   55€
 • Vagus hermon kuntoutus, 90 min                  75€
 • Lihastoimintaketjujen kuntoutus, 120 min   90€

YLEISTÄ TIETOA FASCIASTA

 

Fascia muodostuu erilaisista soluista ja säikeistä sidekudosrakenteeksi sisältäen kollageenia, elastiinia, retikuliinia sekä solun ulkoista väliainetta. Luissa, rustoissa ja nivelissä faskia on paksuinta. Sidekudosrakenteita ja toiminnallisia sidekudosketjuja on kaikkialla kehossamme yhdistäen, rajaten, stabiloiden luut, lihakset, hermot, verisuonet ja elimet. Osa ketjuista kulkee vinottain kehon toiselta puolelta toiselle tai kiertää kehoa spiraalinomaisesti. Fascia yhdistää koko kehoa loputtomana ”hämähäkin verkostona”. Rajoittunut tila jossakin kohdassa vaikuttaa koko verkkoon aiheuttaen jännityksiä useissa rakenteissa. Fasciaverkko peittää lihaksia ja jokaista lihassolua sekä lihassolukimppua. Fascia vaikuttaa koko kehon toimintoihin.

 

Fasciat jaetaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Fasciat ovat hyvin hermotettuja, jolloin ne aistivat helposti myös kivun. Pinnallinen fascia toimii ulkoärsykkeiden vastaanottajana ja mekaanisena vaimentimena sekä auttaa ihon liukumista syvän fascian päällä.

Syvä fascia on yhteydessä jänteisiin, luukalvoon sekä nivelsiteisiin. Se aistii pinnallista faskiaa vielä paremmin mm. kivun. Aistimukset ovat tehokkaampia kuin silmän ja korvan aistimukset yhteensä. Auttavat aistimaan ja koordinoimaan hyvin liikettä.

 

Myofaskiat ovat pitkiä lihasten ja faskioiden ketjuja, joita kulkee eri kerroksissa lomittain ja ne välittävät voimaa tasaisesti kehoon. Liikkuessamme faskiat liukuvat toistensa lomitse. Jos liukuminen estyy esim. arpikudoksen, trauman, asentovirheen, vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin faskia paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voiman tuotto selvästi heikentyä. Liikerajoitus ilmenee kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Esimerkkinä: jalkaterän liikerajotteisuus, jolloin nilkan sisäkierto heikkenee. Faskiakäsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.

 

Faskioiden liukuminen toistensa suhteen on riippuvainen hyaluronihaposta, jota on kollageenikerrosten, faskian ja lihasten välissä. Käsittelyllä, joka tuottaa lämpöä, saadaan hyalyronihappo imemään itseensä lisää nestettä toimiakseen normaalisti, jolloin liukuminen lisääntyy. Kosteutus poistaa jännitystä sidekudoksessa ja korjaa verkoston kautta liikerajoitetta ko. faskiaketjun alueella. Faskiaketjujen ollessa tasapainossa, sidekudoksissa ei ole kipuja eikä jännitteitäkään.

Faskiakireydet  näkyvät virheasennoissa ja liikeradoissa sekä tuntuvat kiristyksinä, kipuina ja puutumisina.